Спалня Как да направите вашата спалня по-благоприятна за сън

October 15, 2022by Touch Creative Design
christopher-jolly-GqbU78bdJFM-unsplash

Всеки се нуждае се от комфорта спалня, защото лишаването от сън е един от тихите убийци в нашето общество и ни влияе по много много начини: намалява способността на имунната ни система да отблъсква болестите; засяга психическото равновесие в организнма; може да доведе до всякакви психични разстройства като депресия и тревожност; и по-важното е, че ще ви накара да се почувствате объркани и няма да можете да извършвате ежедневните си дейности.

Лошият сън обаче често е резултат от лоши навици и избор. И често започва със вашата спалня. Нека да разгледаме няколко начина, по които можете да направите спалнята си по-благоприятна за сън.

Затъмнете спалнята

Дневната светлина е най-лошият враг за съня. Когато тялото усети и най-малката светлина, то ще го подмами да мисли, че трябва да е будно. Ето защо трябва да сте сигурни, че можете да прогоните цялата светлина при почивка, когато е необходимо. Най-добрият начин да направите това е да инвестирате в правилните завеси за прозорци. Ако искате да защитите стаята си от топлина и светлина, бихме ви предложили да инвестирате в щори по поръчка. Независимо дали искате панелни щори, венециански щори или вертикални щори, уверете се че те са точния избор за вас. Всичко, което трябва да направите, е да проверите тяхното качество. Можете също да използвате допълнително драпиране, ако искате да сте сигурни, че не влиза светлина. Изборът на щори в бяло ще позволи на светлината да отразява и допълнителното драпиране ще блокира напълно светлината. Използването на блекаут завеси или щори е най-добрият избор за пълно затъмняване на вашата спалня.

Премахнете/изключете екрани и други излишни електронни устройства

Споменахме, че дневната светлина може да подведе вътрешния часовник на тялото ви, но същото важи и за светлината, идваща от електронни устройства и екрани.

Тези устройства излъчват нещо, което се нарича синя светлина. Тази синя светлина може да причини хаос на вашите циркадни ритми и да ги изхвърли извън строя.

Ако е възможно, използвайте аналогови опции. Дори яркият будилник може да наруши съня ви и ако случайно станете твърде рано и го погледнете, може да затрудни връщането към съня. Трябва също така да се уверите, че не гледате телевизия или ползвате телефон поне два часа, преди да заспите. Ако крайно много се нуждаете от чуждо присъствие, вместо това слушайте аудио записи или радио.

Подържайте спалнята по-хладна

Друго важно нещо е да се уверите, че температурата в помещението е адекватна. Може да не знаете това, но има определени температури, които позволяват на тялото да заспи по-добре. Топлината е вашият враг тук и трябва да поддържате стаята възможно най-хладна. В идеалния случай стаята трябва да бъде около 16 до 19 градуса по целзий. Това ще изпрати сигнал до тялото, че е време да заспите.

Източник: Home Design

Намерете ни в социалните мрежи

© 2019-2023 Touch Creative Design. ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.

Политика на бисквитките | Политика на поверителност